Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

Медична реформа: лікарі, пацієнти та їх очікування

Дата: 10.12.2018 15:47
Кількість переглядів: 498

Фото без опису

 

   Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», основною задачею пацієнта цього року є підписання декларації з самостійно обраним сімейним лікарем.

   Вже з 1 січня 2019 року лікарі первинної ланки працюватимуть за новою моделлю, отримуючи фінансування відповідно до щорічно фіксованої виплати за обслуговування кожного пацієнта, з яким він підписав договір.

Якщо до цього часу пацієнт не укладе договір з сімейним лікарем, то за медичні послуги на первинній ланці платитиме з власної кишені.

  Лікар первинної ланки – це спеціаліст (сімейний лікар, терапевт для дорослого або педіатр для дитини), який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

   При умові, що ви пройшли обстеження у сімейного лікаря й потребуєте спеціалізованої допомоги, медик повинен виписати вам спрямування до профільного спеціаліста (тільки за умови підписаної декларації!). Якщо ж пацієнт захоче потрапити на прийом без направлення, доведеться платити за його послуги самостійно.

  На випадок відпустки або хвороби вашого лікаря, вам буде тимчасово запропоновано послуги іншого медичного працівника. Якщо вам знадобиться допомога, а ви знаходитесь в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Що входить до обов’язків сімейного лікаря?

  • профілактика захворювань у груп ризику;
  • вакцинація;
  • базові аналізи;
  • видача медичних довідок та лікарняних листків;

 

   Декларація підписується безстроково, тому вам не потрібно буде перепідписувати її щороку. При появі необхідності заміни лікаря, можливість надаватиметься у будь-який час, не залежно від дати поточного місяця, або року.

 

Перелік документів для підписання декларації:

  • паспорт
  • ідентифікаційний код (якщо з дитиною – свідоцтво про народження).

   За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один з батьків. Тато або мама мають взяти з собою свої документи (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон. Якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з вибраним лікарем вона може самостійно.

   Педіатр може обслуговувати дітей до 18 років. З 18 років потрібно буде підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом.

 Щороку об’єм послуг, гарантованих державою, та тарифи будуть затверджуватися Верховною Радою в рамках Державного Бюджету. Усі тарифи будуть обґрунтованими та відкритими. Кожен зможе побачити в Інтернеті, чому конкретна послуга коштує конкретну суму.

Фото без опису

   Інформація щодо спеціалістів Бехтерської дільничої лікарні, з якими можливо підписати договір:

Педіатр:

  • Чумак Микола Миколайович

Сімейний лікар:

  •   Ходос Петро Михайлович
  •   Притула Тетяна Олексіївна
  •   Глуховцова Тетяна Олександрівна

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь