A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

Чому і на скільки відрізняються дати православного і католицького Різдва

Дата: 26.12.2018 14:39
Кількість переглядів: 320

   

    25 грудня, більшість країн світу, відзначає одне з найголовніших християнських свят – Католицьке Різдво.

   Народження Божого Сина також визначають і православні християни, але воно припадає на 7 січня.

  Та чому у двох, несуттєво різних, церковних віруваннях все ж існують розбіжності в датах святкування Святого Вечора та Різдва Христового?

  Перші відомості про святкування християнами Різдва належать до ІV століття. Згідно з однією із сучасних гіпотез, вибір дати Різдва стався через одночасне святкування ранніми християнами Боговтілення (зачаття Христа) та Великодня. Відповідно, внаслідок додавання до цієї дати (25 березня) дев'яти місяців, Різдво припало на день зимового сонцестояння.

  Ще за часіва свого правління, Юлій Цезар ввів в ужиток календар, названий на його честь – юліанським, за яким майже весь світ жив аж до ХVІ століття.

  Але у зв’язку з не повною відповідністю календаря з астрономічним часом, накопичувалися «зайві» дні, через що святкування Різдва і Великодня все більше зміщувалося.

  Невідповідність астрономічного календаря і номінального, з роками, все більше наростало. Однак, у 1582 році, папа Григорій XIII оголосив про реформу календаря. Відтак, щоб відновити різницю в часі, пропустили 10 днів вперед.

  У григоріанському календарі також набігає зайвий час, але не так швидко: всього лише один зайвий день за 10 тисяч років.

  Поступово європейські країни – католицькі і протестантські – перейшли на григоріанський календар.

  Розбіжність між юліанським календарем і григоріанським дедалі збільшується. Для прикладу, у XVI столітті ця різниця складала 10 днів, тоді як на сьогоднішній день – 13. А після 2100-го року різниця складе 14 днів, якщо, звичайно, «старий» і «новий» стиль ще збережуться до того часу.

  На останок хочется додати, що кожен з нас повинен памятати одну з головних істин –  відмінність у віровченні, не повинна ставати приводом для ворожнечі, або ненависті. Чи не для миру колись на землю прийшов Христос?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь