A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те як розрахувати, стягнути та припинити виплати по аліментах

Дата: 10.02.2020 15:54
Кількість переглядів: 259

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те як розрахувати, стягнути та припинити виплати по аліментах

Відповідно до Сімейного кодексу батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто 18 років.

Також існує обов'язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та потребує матеріальної допомоги або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Розмір аліментних зобов'язань батьки можуть визначити добровільно. В іншому випадку аліменти можна стягнути через суд.

Звернення до суду

Якщо згоди не досягнуто, аліменти на дитину в Україні стягуються судом. Для цього той з батьків, з ким проживає дитина подає позовну заяву до суду. Позов про стягнення аліментів може подати самі дочка, син, які продовжують навчання. Разом з заявою надаються:

- копія свідоцтва про шлюб батьків (копія свідоцтва про розірвання шлюбу);

- копія свідоцтва про народження дитини;

- докази про наявність доходів у відповідача;

- документ, що підтверджує спільне проживання разом з дитиною;

- копія паспорта та ІНН позивача.

Судовий збір за такий позов платити не потрібно. Всі витрати стягуються з відповідача.

Встановлена судом сума грошових виплат може бути змінена при необхідності. Це питання врегульовано нормами Сімейного кодексу та Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів». Змінити розмір аліментів можна лише з вагомої причини, зокрема, у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом.

Які обставини враховує суд при визначенні розміру аліментів

При визначенні розміру аліментів суд враховує:

- стан здоров'я та матеріальне становище дитини та платника;

- наявність у платника аліментів на інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків;

- наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

- доведені стягувачем витрати платника, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує 20070 грн (десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи), якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

- інші обставини, що мають істотне значення.

Суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів, якщо останній має необгрунтовані його заробітком витрати та не підтвердив джерело походження коштів для їх оплати.

З яких доходів утримуються аліменти

Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткових винагород як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом (перелік встановив Кабмін, проте він не є вичерпним). Аліменти можуть утримуватися з стипендії; пенсії; допомоги по державному соціальному страхуванню, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також допомоги по безробіттю тощо.

З яких доходів аліменти не утримуються

Постановою Кабміну визначено перелік видів доходу, з яких аліменти не утримаються:

- вихідної допомоги при звільненні і сум неоподаткованого розміру матеріальної допомоги;

- компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;

- допомоги на лікування;

- допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;

- матеріальної допомоги осіб, які втратили право на допомогу по безробіттю;

- одноразової допомоги при народженні дитини;

- державної допомоги на поховання;

- допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;

- допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми;

- соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;

- державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю, а також надбавки на догляд за особою з інвалідністю з дитинства та дитиною з інвалідністю, що передбачені Законом "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю";

- допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років;

- тимчасової державної допомоги, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину та інші.

Як сплачувати аліменти

Аліменти можуть сплачуватися:

- у частці від доходу матері, батька;

- в твердій грошовій формі.

Розмір аліментів не може бути меншим від половини прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії.

Коли батьки не зобовя'зані утримувати дитину

Суд може звільнити батьків від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Чи можна стягнути аліменти за минулий час

Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Які наслідки прострочення сплати аліментів

У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 % заборгованості.

Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

Неустойка не сплачується, якщо платник аліментів є неповнолітнім.

.

Чи можна перестати платити аліменти

Існує законодавчо врегульована можливість припинення сплати аліментів на дитину у зв'язку з набуттям нею права власності на нерухоме майно.

Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

Додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава. Запрошуємо за адресою: м. Гола Пристань пров. Курортний, 7, тел. (05539) 2-10-91, 2-10-96, а також за допомогою Skype-зв’язку : holaprystan.kherson

                                                                                  

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь