A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ АПК У 2020 РОЦІ

Дата: 06.05.2020 11:42
Кількість переглядів: 237

 

ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ АПК У 2020 РОЦІ

У межах програми фінансової підтримки сільгосптоваровиробників, на яку передбачено 4 млрд грн, Уряд затвердив основні напрями підтримки аграріїв у 2020 році:

- фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів – 1,2 млрд грн;

- державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції – 1 млрд грн;

- часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва – 1 млрд грн;

- фінансова підтримка розвитку фермерських господарств – 400 млн грн;
         - фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства – 400 млн грн.

1. Фінансова підтримка заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів. 
          Підтримка надається суб'єктам господарювання агропромислового комплексу - юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, які:
- провадять діяльність у галузях тваринництва та використали кредитні кошти для покриття поточних витрат та витрат капітального (інвестиційного) характеру, пов'язаних із провадженням діяльності у галузі тваринництва;
- мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції за останній рік до 20 млн грн, - за всіма видами сільськогосподарської діяльності.

Таким суб’єктам господарювання держава компенсує до 1,5 облікової ставки НБУ, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами, зменшених на 5 відсоткових пунктів.

Компенсації підлягають відсоткові ставки за: короткостроковими кредитами залученими для покриття виробничих витрат;
 середньостроковими і довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів с/г виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів с/г призначення.
Компенсація позичальникам надається через уповноважений банк.

       Для оптимізації програми підтримки та забезпечення прозорості запроваджене обмеження щодо суми компенсації:

- до 15 млн грн на 1 суб’єкта в тваринництві, 
          - до 5 млн грн на 1 суб’єкта з річним оборотом до 20 млн грн.

2. Часткова компенсація вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва. 

Одержувачами бюджетних коштів є юридичні особи та фізичні особи - підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів, вироблених ними на власних або орендованих основних засобах.
Компенсація надається сільгосптоваровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання, які входять у затверджений Перелік української техніки та обладнання для АПК, у розмірі 25% їх вартості (без урахування ПДВ) виключно через уповноважений банк.
Документи для отримання часткової компенсації вартості техніки та обладнання, придбаних до 1 грудня поточного року, подаються до 5 грудня поточного року; придбаних з 1 грудня поточного року, - до 1 квітня наступного року.

3. Фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства. 
          Одержувачами державної підтримки є суб’єкти господарювання - юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичні особи - підприємці, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства.

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання на безповоротній основі шляхом часткового відшкодування вартості (без урахування ПДВ) побудованих і реконструйованих та прийнятих у період з 1 січня по 30 вересня 2020 року в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів із зберігання та переробки плодово-ягідної продукції, винограду та хмелю, а також придбаних у цей самий період основних засобів і товарів, виконаних робіт та отриманих послуг, а саме за:

• придбаний садивний матеріал плодово-ягідних культур, винограду та хмелю – у розмірі до 80% вартості;

• проведені роботи із спорудження шпалери і встановлення систем краплинного зрошення – до 30% вартості;
Для отримання компенсації за цими напрямами підтримки документи подаються до 01 жовтня поточного року до обласної комісії.

• нове будівництво та реконструкція холодильників, цехів первинної переробки, об’єктів із заморожування – до 30% вартості;
         • придбані лінії товарної обробки плодів та ягід виробникам, які вирощують плоди та ягоди, автоматизовані лінії з висушування плодів, ягід та хмелю власного виробництва, лінії з переробки власно вирощених плодів, ягід та технічних сортів винограду на соки, пюре, виноматеріали - до 30% вартості;

• придбані техніку та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві згідно з визначеним Мінекономіки переліком - до 30% вартості (без ПДВ).

Для отримання компенсації за цими напрямами підтримки документи подаються до 01 жовтня поточного року до комісії Мінекономіки.
Сума бюджетних коштів, що надається протягом одного бюджетного року суб’єкту господарювання та пов’язаним із ним особам за даними напрямами державної підтримки, не може перевищувати 25 млн грн.

4. Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств у поточному році реалізовується за такими напрямами: 

1) дотація фермерському господарству за утримання від 5-ти корів молочного напряму продуктивності - 5 тис. грн за утримання однієї корови, але не більше ніж 250 тис. грн.

2) бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) - новоствореним фермерським господарствам – 3 тис. грн на 1 гектар, але не більше 60 тис. грн на 1 фермерське господарство.

3) часткова компенсація витрат, пов'язаних з наданнням дорадчих послуг – 90% вартості, але не більше ніж 10 тис. грн.

4) відшкодування сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, до складу якого входять одне і більше ф/г, які мають чистий дохід (виручку) від реалзації продукції до 20 млн грн, - 70% вартості (без ПДВ) як придбаних техніки та обладнання, так і профінансованих за рахунок банківського кредиту.

5. Державна підтримка галузі тваринництва.

Відповідно до проекту Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, визначено наступні напрямки державної підтримки:
- для фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей, надаватиметься дотація у розмірі 200 грн в розрахунку на 1 бджолосім’ю, яка є в наявності станом на 01 серпня;
- для суб’єктів господарювання (юридичних осіб, ФОП, СФГ) надаватиметься дотація на відшкодування вартості об’єктів, профінансованих власних фінансових ресурсів, в розмірі до 30 % вартості завершеного у п.р. будівництва;

- для суб’єктів господарювання (юридичних осіб, ФОП, СФГ) надаватиметься часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів та бджолиних маток, а також сперми бугаїв та кнурів, ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність, у розмірі до 50 % їх вартості.
Крім того, держава з метою гарантування виконання взятих на себе зобов’язань продовжуватиме відшкодовувати вартість об’єктів, профінансованих за рахунок залучених банківських кредитів.

6. Надання кредитів фермерським господарствам.

Надається на поворотній основі у розмірі, що не перевищує 500 тис. гривень, із забезпеченням зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів на строк до 5 років.

Разом із тим, з метою спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування, за ініціативи Президента України запроваджено державну кредитну програму «Доступні кредити 5-7-9%».
Державна підтримка надається у вигляді часткової компенсації процентних ставок за кредитами. 

У рамках програми діють три відсоткові ставки (залежно від дати заснування бізнесу та його річного обороту): 5% річних – якщо виручка до 50 млн гривень і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу; 7% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн гривень; 9% річних – для бізнесу з виручкою від 50 до 100 млн гривень.
Програма передбачає фінансування на такі цілі:
- придбання та/або модернізацію основних засобів;
- здійснення будівництва/реконструкції/ремонту в приміщеннях ведення основної господарської діяльності (крім офісних приміщень);
- фінансування оборотного капіталу.
Максимальна сума кредиту (кредитів), що надається суб’єкту підприємництва, не перевищує 3 млн гривень. Максимальний строк кредитування: 5 років – на реалізацію інвестиційного проекту, 2 роки - на фінансування оборотного капіталу.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь