A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

Дата: 02.02.2021 15:24
Кількість переглядів: 231

Щорічно 2 лютого у світі відзначається День водно-болотних угідь, започаткований з нагоди ухвалення Конвенції з водно-болотних угідь, яка була підписана 2 лютого 1971 року в іранському місті Рамсар.

Початкову мету Рамсарської Конвенції (Конвенція з водно-болотних угідь міжнародного значення, як середовища перебування водоплавних птахів) —зберігання водно-болотні угідь як середовища для водоплавних птахів — було розширено, і сьогодні вона охоплює всі аспекти збереження и збалансованого використання водно-болотних екосистем.

День ВБУ кожен рік проходить під новим девізом, який щоразу підкреслює певні властивості та напрямки значення ВБУ для людства і екосистем у цілому.

  • «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього – стале джерело засобів існування» (2016)
  • «Водно-болотні угіддя для зменшення впливу стихійних лих» (2017)
  • «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст» (2018)

У 2019 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день ВБУ відзначається під девізом «Ми не безсилі у боротьбі зі змінами клімату». Основною метою відзначення Всесвітнього дня ВБУ є підвищення обізнаності людей щодо важливості цих природних середовищ у нашому житті, а девіз цього року обраний нагадати, підкреслити, що водно-болотні угіддя можуть стати ключем до вирішення проблем, пов’язаних зі змінами клімату.

Отже, клімат на Землі змінюється: температура зростає, океан теплішає, сніг та льодовики тануть та рівень моря збільшується швидше, ніж у попередніх століттях. Збільшується концентрація вуглекислого газу (CO2), метану та інших парникових газів в атмосфері, причиною чого є діяльність людства (так, порівняно з доіндустріальним періодом рівень CO2 в нашій атмосфері збільшився на 40%).

Водно-болотні угіддя є природним рішенням

За 35 років частота природних катастроф у всьому світі збільшилася удвічі і 90% цих катастроф пов’язані з водою стихією. А у найближчому майбутньому за прогнозами будуть навіть більш екстремальні погодні явища. Але водно-болотні угіддя відіграють важливу роль у пом’якшенні наслідків викидів парникових газів і відповідних змін клімату.

Ми не безсилі

Узбережжя водно-болотних угідь є бар’єрами від екстремальних погодних умов

Прибережні водно-болотні угіддя, такі як солоні болота, мангрові ліси, зарості водоростей та коралові рифи, діють як амортизатори. Вони зменшують інтенсивність впливу штормових хвиль та цунамі, захищаючи 60% людства, що живуть та працюють уздовж узбережжя, від підтоплень, втрати майна і життя.

Водно-болотні угіддя є природним поглиначем та накопичувачем вуглецю

Торф’яники, мангрові ліси та морські водорості накопичують велику кількість вуглецю. Торф’яники вкривають лише 3% земної поверхні, але зберігають приблизно 30% всього вуглецю на планеті – в два рази більше, ніж всі ліси світу разом узяті. Водно-болотні угіддя є найбільш ефективними накопичувачами вуглецю на Землі.

Водно-болотні угіддя зменшують повені та запобігають посухам

Внутрішні водно-болотні угіддя, такі як заплави, річки, озера та болота, функціонують як губки, абсорбуючи та накопичуючи надлишок опадів та зменшуючи паводкові хвилі. Впродовж засушливих сезонів в аридних кліматичних умовах, водно-болотні угіддя вивільняють накопичену воду, затримуючи початок посухи, і загалом мінімізують водний дефіцит.


Таким чином, водно-болотні угіддя відіграють чималу роль у збереженні біорізноманіття та екологічної рівноваги, вони є важливим джерелом ресурсів живлення різних тварин; вони очищують воду, поглинають та накопичують карбон, захищають від повеней та пом’якшують вплив посух. Крім того, ВБУ забезпечують людство відновлюваними природними ресурсами для ведення господарській діяльності, мають значні бальнеологічні ресурси та, будучи унікальними та мальовничими природними середовищами, використовуються з рекреаційними цілями.

Знищення та втрата водно-болотних угідь стане непоправною шкодою. До суттєвих загроз можна віднести також забруднення, зменшення біологічного різноманіття, обміління чи пересихання через надмірну експлуатацію у господарських цілях, забудова та розорювання берегів та русел річок, зміна їх природної течії, а також відокремлення окремих ділянок, озер тощо. Справжньою бідою є забудова малими ГЕСами без дотримання природоохоронних норм, що призводить до знищення найцінніших річок.

Зупинимо втрату ВБУ

 Ми не повинні осушувати водно-болотні угіддя

При осушенні водно-болотних угідь або випалюванні їх рослинності, водно-болотні угіддя перетворюються з вуглецевого сховища на джерело вуглецю. Викиди CO2 з осушених та спалених торф’яників дорівнюють 10% усіх викидів від спалення викопного палива за рік.

Ми маємо зберігати та відновлювати наші водно-болотні угіддя

Стратегії, спрямовані на вирішення проблем зміни клімату, повинні включати ощадливе використання водно-болотних угідь. За період з 1970 року по теперішній час ми вже втратили 35% угідь. Спільноти, народи та уряди мають працювати спільно задля захисту цих надзвичайних екосистем, що допоможе нам оговтатися, підготуватися та упоратися з наслідками зміни клімату.



Ви теж можете зробити свій внесок та приєднатися до відзначення Всесвітнього дня ВБУ: організувати будь-яку подію, бесіду, урок, конкурс малюнків, екскурсію на водно-болотне угіддя, створити статтю або повідомлення на сайті або в соціальних мережах; дізнатися детально, як використовуються водно-болотні угіддя нашого краю і як це робити стало і раціонально.

інформаційні матеріали 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь