A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про те, який штраф передбачений за відсутність обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності в Україні у 2021 році.

Дата: 10.06.2021 13:57
Кількість переглядів: 570

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про те, який штраф передбачений за відсутність обовязкового страхування цивільно-правової відповідальності в Україні у 2021 році.

 

Всі учасники дорожнього руху знають, що їздити без страхового поліса обовязкового страхування цивільно-правової відповідальності (далі – ОСЦПВ) не можна. Законодавчий документ, який регулює страхування цивільно-правової відповідальності «Про обовязкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 № 1961-IV. Більшість автовласників відповідально підходять до вибору автоцивілки та стежать за термінами дії поліса. Але приблизно 10% власників автомобілів ризикують і їздять на дорогах без страховки.

Оформлення ОСЦПВ це не марнування грошей, а в першу чергу, фінансовий захист у разі ДТП і можливість заощадити на штрафах за відсутність автоцивілки. Страхова компанія забезпечує відшкодування за завдані збитки здоровю та майну потерпілій стороні.

 

Що буде якщо не купувати ОСАЦВ?

Перевірити наявність поліса, в разі виникнення ДТП, має право Національна поліція України й прикордонна служба, при перетині автомобілем державного кордону.

Стаття 126 кодексу України про адміністративні правопорушення дозволяє поліціянту при виникненні ДТП оштрафувати за відсутність страховки в розмірі від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн).

 

Який штраф за їзду без ОСЦПВ?

Штраф буде залежати від обставини через які автовласник не має страховки. Наприклад, водієві потрібно буде заплатити:

- Якщо забув автоцивілку вдома, але є можливість надати фотокопію або попросити привезти документ попередження.

- Якщо забув страховий поліс будинку і немає можливості надати копію 425 грн.

- Якщо ОСЦПВ прострочено або взагалі не оформлялося 850 грн. Термін прострочення не має значення, в будь-якому випадку штраф треба сплатити.

- У винуватця дорожньо-транспортної пригоди немає страхового поліса ОСЦПВ 850 грн.

 

Оплата проводиться за місцем реєстрації автомобіля на рахунок районної Державної скарбниці.

Водії можуть потрапити в пастку шахрайських страхових компаній, які підробляють бланки та продають ОСЦПВ за низькою ціною. Страховий поліс буде вважатися недійсним, навіть якщо ви оформили документи та сплатили.

Моторноранспортне бюро передає інформацію про страхові поліси Національної поліції України, тому перевірити законність поліса поліціянта не утруднить. Потім довести, що страхова компанія сфальсифікувала бланк, а не водій, буде дуже важко. Крім штрафу можлива навіть кримінальна відповідальність.

 

Скільки часу дається на оплату штрафу?

З моменту отримання постанови порушник повинен протягом 15 днів сплатити штраф. Далі сума штрафу буде подвоюватися.

 

В яких випадках штрафу за відсутність ОСЦПВ не буде?

Існує категорія громадян, які мають право не оформляти автоцивілку. Виплату компенсації за пільговиків бере на себе МТСБУ. До цієї категорії відносяться:

- Учасники бойових дій, в тому числі АТО;

- Постраждалі учасники Революції Переваги;

- Особи з інвалідністю, які постраждали внаслідок військових дій;

- Особи з інвалідністю 1 групи, які самостійно керують транспортним засобом;

- Особи, які керують транспортом, що належить до осіб з інвалідністю 1 групи, в їх присутності.

Поліціянти не мають права виписувати штраф на таких осіб. Слід оскаржити постанову, якщо вам незаконно виписаний штраф.

 

Як перевірити чи дійсна автоцивілка?

Щоб бути впевненим у законності страхового поліса, його можна перевірити онлайн на сайті МТСБУ за номером автомобіля або за номером договору страхування. Наприклад, переконатися справжня страховка в іншого учасника ДТП або перевірити дійсність придбаної ОСЦПВ у страхового агента.

Дізнатися дійсний поліс можна і без доступу до інтернету. Щоб звязатися з контакт-центром МТСБУ, зателефонуйте за номером 0 800 608 800 і надайте інформацію про автоцивілку (серію, номер страховки або номера транспортного засобу). Перевірити справжність страховки можна ще до її покупки у страхового агента. МТСБУ перевірить, використовували цей бланк раніше і який страховій організації належить документ.

 

За матеріалами сайту:

https://polis.ua/uk/articles/Kakoy-shtraf-za-otsutstviye-OSAGO-v-Ukraine-v-2021-godu?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=osago_native2&utm_content=dynamic&fbclid=IwAR2IlO_QqCrSMO0P-o-zV-0dpGkZKBjpzGuzg5MB-KLY9rv74cot9HOwUwU

 

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь