A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те, чи несуть батьки відповідальність за невиконання батьківських обов'язків?

Дата: 15.12.2021 15:03
Кількість переглядів: 285

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те, чи несуть батьки відповідальність за невиконання батьківських обов'язків?

 

       Коли чоловік і жінка приймають рішення створити сім'ю та народити дитину, вони покладають на себе зобов'язання не лише з морального боку, а й встановлені законом. Держава максимально захищає та гарантує права як батьків, так і дитини. На законодавчому рівні встановлюються зобов'язання батьків щодо їхніх неповнолітніх дітей. Невиконання батьківських обов'язків, ухилення або неналежне їхнє виконання можуть мати серйозні наслідки аж до притягнення винного до кримінальної відповідальності.

       Дані питання регулюються нормативними актами: Європейська конвенція про права дитини; Європейська конвенція про правовий статус позашлюбних дітей; Конституція України; Сімейний кодекс України; Цивільний кодекс України; Кримінальний кодекс України; Кодекс України про адміністративні правопорушення; Закони України "Про охорону дитинства", "Про освіту", "Про середню освіту".

       Основні обов'язки батьків

       Розділ III Сімейного кодексу України повністю присвячений правам та обов'язкам батьків щодо своїх дітей. Загалом вони поділяються на дві самостійні підгрупи: особисті немайнові та щодо матеріального забезпечення. При цьому мати і батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Такі зобов'язання покладаються на батьків щодо дітей до досягнення нею 18-річного віку, крім окремих випадків (сплату аліментів до завершення повнолітньою дитиною здобуття вищої освіти на стаціонарній формі навчання).

А) особисті немайнові обов'язки батьків:

- не пізніше місяця з дня народження дитини, зареєструвати її в органі державної реєстрації актів цивільного стану, одночасно визначивши її походження, присвоїти прізвище, ім'я та по батькові, що має бути зазначено у Свідоцтві про народження;

- виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї, народу та країни;

- дбати про розумовий, духовний і моральний розвиток;

- поважати дитину.

Б) майнові обов'язки батьків:

- відразу після народження забрати дитину з пологового будинку чи з іншої установи охорони здоров'я;

- піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний розвиток;

- забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя;

- забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини;

- заборонено фізичне покарання дитини, застосування інших видів покарань, що принижують гідність людини;

- зобов'язані передати у користування дитини майно, яке має забезпечити її виховання та розвиток;

- своєчасно та в повному обсязі сплачувати аліменти, у встановленому законом випадку;

- утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

       Вищезгаданий перелік зобов'язань батьків щодо своїх дітей не є вичерпним. Іншими словами, мати та батько повинні брати активну участь у вихованні, навчанні та розвитку своєї дитини, постійно дбати про її фізичне та психічне здоров'я, створити належні умови для існування та дорослішання, поважати її права та інтереси, а також матеріально забезпечувати її до досягнення нею повноліття.

       Неналежне виконання батьківських обов'язків, неналежне виховання дітей, ухилення від батьківських обов'язків або повне невиконання батьківських обов'язків з явною відсутністю інтересу до дитини неминуче спричиняє настання відповідальності, передбаченої законом.

       Відповідальність батьків за неналежне виховання дітей буває всіх видів, передбачених чинним законодавством України.

       Кримінально-правова відповідальність батьків

       Кримінальний кодекс України має низку статей, які передбачають кримінальну відповідальність, якщо батько чи мати не виконує батьківських обов'язків, а також скоїли злочин щодо або з використанням своїх дітей.

       Цивільно-правова відповідальність

       Громадянська відповідальність батьків м'якша, порівняно з кримінальною та здебільшого має матеріальне покарання або втрату особистого немайнового права.

       Відповідно до ч. 2 ст. 33 Цивільного кодексу України неповнолітній особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), опікуна. Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть її батьки.

       За аналогією з вищезазначеною статтею будь-яка матеріальна шкода, заподіяна малолітнім (до 14 років) відшкодовується батьками через їхній недогляд чи неналежне виховання дітей.

       До громадянської відповідальності можна зарахувати і втрату батьківських прав. Так, згідно зі статтею 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони:

- не забрали дитину з пологового будинку або з іншої установи охорони здоров'я без поважної причини та протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

- ухиляються від виконання своїх обов'язків щодо виховання дитини та/або забезпечення отримання нею повної загальної середньої освіти;

- жорстоко поводяться з дитиною;

- є хронічними алкоголіками чи наркоманами;

- вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування;

- засуджені за скоєння умисного кримінального злочину щодо дитини.

       Адміністративно-правова відповідальність батьків

       Цей різновид відповідальності батьків за неналежне виховання дітей передбачено статтею 184 Кодексу України про адміністративну відповідальність.

 

       Так, за ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей карається попередженням чи накладенням штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному вчиненні протягом року – штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому, якщо неповнолітня дитина (вік 14-18 років) вчинить адміністративне правопорушення, крім булінгу (ч.ч. 3, 4 ст. 174-4 КУпАП), відповідальність несуть батьки у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності ухвалює суд першої інстанції з можливістю оскарження його у суді апеляційної інстанції.

       За вчинення неповнолітніми кримінальних діянь, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, за них несуть відповідальність батьки - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини – штраф від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А за повторне порушення протягом року – штраф від ста п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом – до виконання рішення у повному обсязі.

       Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо терміну перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновку органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини – штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Слід зауважити, що притягнення до адміністративної відповідальності за вищезгаданою статтею здійснює суд.

       Особливо необхідно виділити відповідальність батьків за застосування фізичного насильства до своїх дітей (рукоприкладство). Залежно від ступеня тяжкості нанесення тілесних каліцтв та ушкоджень, винного батька може бути притягнуто до кримінальної, цивільної та адміністративної відповідальності. Ця обставина має вагомий аргумент і під час вирішення питання позбавлення батьківських прав.     

За матеріалами сайту: https://protocol.ua/ua/chi_batki_nesut_vidpovidalnist_za_nevikonannya_batkivskih_obov_yazkiv_pravove_regulyuvannya_ukraini/

       Додатково нагадаємо, що: звернувшись Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

                 Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

 

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь