A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бехтерська громада
Херсонська область, Скадовський район

ДО УВАГИ ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХІСНИЦЬ УКРАЇНИ!

Дата: 27.06.2023 10:16
Кількість переглядів: 85

 

5 квітня 2023 року Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ухвалено рекомендації учасників слухань у Комітеті на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів – учасників бойових дій у післявоєнний період».

Одним із пріоритетів Уряду на 2023 рік визначено ветеранську політику. Ветеран – не тільки Захисник України, це – воїн відновлення. Політика ветеранського розвитку – це формування нової формули державної політики, надання можливостей всебічної реалізації для ветеранів одночасно із впровадженням. Держава створює умови, щоб військовослужбовець завжди був готовий до служби та знав, що держава після завершення служби надасть йому необхідні інструменти для інтеграції в суспільство, громаду, родину.

Нова державна ветеранська політика передбачає безпекову, економічну, соціальну та міжнародну складові.

Безпекова складова: ветеран – активний громадянин, готовий до оборони та національного супротиву (у разі ескалації військової загрози). Забезпечення єдиного обліку колишніх військових всього силового блоку, підтримки готовності повернення до військової служби, залучення до військово-патріотичного та національно- патріотичного виховання.

Економічна складова: ветеран – це працевлаштований громадянин, платник податків, конкурентоспроможний на ринку праці. Ветеранський бізнес – це нові робочі місця, актуальні напрями діяльності. Створення умов отримання цивільної спеціальності відповідно до потреб ринку праці за місцем проживання. Впровадження програм заохочення роботодавців, які працевлаштовуватимуть ветеранів.

Соціальна складова: єдина система обліку отриманих послуг ветераном; підтримка фізичного та ментального здоров’я; адаптація до цивільного життя, інтеграція в суспільство, родину, громаду, трудові колективи; підтримка осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; забезпечення житлом (перехідний період).

Міжнародна складова: впровадження стандартів ЄС та НАТО; розвиток ветеранської дипломатії; залученість до міжнародних ветеранських спортивних спільнот.

Учасники слухань зосередили увагу на наступних напрямках.

1. Економічна незалежність ветеранів війни, їхня реінтеграції в суспільство, надання послуг з професійної освіти, соціальної, психологічної допомоги, медичної реабілітації та розвиток спорту.

Започатковано формування нової ветеранської політики «Перехід від військової кар’єри до цивільного життя», розроблено проєкт Стратегії переходу від військової служби до цивільного життя, який наразі опрацьовується членами Міжвідомчої робочої групи з питань розроблення та впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя.

2. Медичні послуги, комплексна реабілітація ветеранів війни та членів їх сімей. Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації ветеранам війни та членам їх сімей формується та оновлюється Міністерством у справах ветеранів України та оприлюднюється на його офіційному сайті: https://cutt.ly/AVOz4xA. Міністерство у справах ветеранів України, у межах компетенції, продовжує роботу щодо реалізації програм реабілітації у сфері охорони здоров’я, програм психологічної допомоги, соціальної та професійної реадаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби.

3. Одним із інструментів підтримки ветеранів війни є забезпечення житлом, відновлення пошкодженого житла ветеранів війни, членів їх сімей та родин загиблих захисників, виплати компенсацій за житлові приміщення.

З метою забезпечення житлом ветеранів війни з 2015 року запроваджено бюджетні програми, якими передбачена виплата грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Відповідальним виконавцем бюджетних програм, спрямованих на реалізацію житлових прав ветеранів війни визначено Міністерство у справах ветеранів України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 року № 263 «Деякі питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/263-2023-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023року № 265 «Деякі питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2023-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 року № 266 «Деякі питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/266-2023-%D0%BF#Text

4.Надання пільг, послуг і гарантій ветеранам війни, членам їх сімей та родинам загиблих захисників та забезпечення їх доступу до електронних послуг і сервісів.

Міністерство у справах ветеранів України працює над тим, щоб оцифровані послуги та пільги для ветеранів стали найзручнішими з точки зору надання державних послуг. Проте, є послуги, які оформлюватимуться виключно в паперовій формі, а саме:

– надання статусу учасника бойових дій;

- надання статусу особи з інвалідністю в наслідок війни;

– надання статусу учасника війни;

– надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;

-надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Дізнатися про статуси, пільги та державні гарантії можливо на офіційному сайті Міністерства у справах ветеранів України за посиланням: https://mva.gov.ua/ua

Більше інформації про ветеранські сервіси на Гіді з державних послуг за посиланням: http://guide.diia.gov.ua/thematic-area/veteranam-viiny

Інформаційний ресурс «е-Ветеран» (https://eveteran.gov.ua).

5. Пенсійне забезпечення ветеранів війни та учасників бойових дій

Особи з інвалідністю в наслідок війни та учасники бойових дій мають право на призначення пенсії за нормами законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» або «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в залежності від статусу особи або за її вибором). Міністерство соціальної політики України зазначає, що до розміру призначених пенсій додаються встановлені державою надбавки та підвищення, а саме: статусне підвищення, державна соціальна допомога на догляд, цільова грошова допомога на прожиття, пенсія за особливі заслуги перед Україною (за наявності таких заслуг).

6. Патріотичне виховання молоді;

Заклади загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти залучають  учасників бойових дій до патріотично-виховної роботи з учнями, запрошують на урочисті заходи тощо.

Залучення ветеранів війни та учасників бойових дій до викладання предмета «Захист України» і військово-патріотичного виховання є врегульованим та не створює перешкод щодо залучення цих осіб до педагогічної діяльності у закладах освіти.

7. Удосконалення державної політики вшанування пам’яті загиблих захисників України.

Урядом прийнято Постанову Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 2022року №1115 «Про утворення державної установи «Національне військове меморіальне кладовище», яка дозволила Міністерству у справах ветеранів України утворити у сфері свого управління державну установу «Національне військове меморіальне кладовище» та забезпечити її діяльність. Ухвалення даної постанови обумовлено необхідністю створення належних умов для організації поховань, увічнення та вшанування пам’яті на Національному військовому меморіальному кладовищі загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, також будівництва, утримання в належному стані та охорони кладовища.

Ознайомитися з повним текстом рекомендацій можливо за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31763.pdf

Перелік нормативних документів для ознайомлення:

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції»:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/329-20#Text

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text 

Закон України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2017-14#Text

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/329-20?fbclid=IwAR2fru2D0vULICenXN5vgAUzDiTX_kT3SWGDKf3vrNdkrEzGKIgWCrk_MNE#Text

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2864-20#Text

Закон України «Про соціальний захист дітей війни»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2195-15#Text

Закон України «Про соціальні послуги»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях»:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2193-20#Text

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2168-19#Text

Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1053-20#Text

Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/103/98-вр#Text

Закон України «Про вищу освіту»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2292-20#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 року № 1021 «Про затвердження Державної цільової програми з медичної, фізичної реабілітації та психосоціальної реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, на період до 2023 року»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1021-2018-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2022 року № 411 «Про забезпечення організації направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/411-2022-п#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 200 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб санаторно-курортним лікуванням»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/200-2015-п#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року № 1338 «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1338-2022-п#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року № 432 «Про затвердження Порядку та умов забезпечення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/432-2017-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 року «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану»:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%BF#Text

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь